De Teelt
De teelt van aardbeien begint bij de inkoop van aardbeiplanten. We zorgen dat de planten van de best mogelijke kwaliteit zijn en kopen deze bij een gecertificeerde kweker. De aardbeienplantjes worden in juli bij de plantenkweker gestekt in trays en verder buiten opgekweekt tot gezonde planten. Begin december worden deze trayplanten ingepakt in kisten en in een koelcel bewaard bij een temperatuur van -2 graden Celsius.
In juli gaan beginnen met het vullen van de duizenden potten met kokos, waarin de aardbeienplanten straks gaan groeien. In augustus worden de planten uit de koelcel gehaald, ontdooid en gaan we de planten in de kas planten. De planten komen in de potten in teeltgoten. De planten gaan meteen groeien en krijgen water en voeding door een druppelaar in iedere pot. Al snel zijn de eerste bloemetjes zichtbaar.
Natuurlijke vijanden
Uiteraard gebruiken wij zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen. We zetten natuurlijke bestrijders in, zoals bijvoorbeeld de roofmijten Amblydromalus limonicus en Phytoseiulus persimilis, om trips, witte vlieg en spint tegen te gaan.
Ook hangen we gele lijmplaten op. Zo vangen we schadelijke insecten en kunnen we in de gaten houden welke soorten er allemaal in de kas aanwezig zijn. Diverse hommelvolken zorgen voor de bestuiving van de bloemetjes. Onze aardbeien groeien in potten met kokos substraat die op goten staan, ongeveer 1,35 meter van de grond. Dit is de ideale hoogte om de aardbeien zonder rugklachten te kunnen plukken. Tevens liggen de aardbeien daardoor niet op de grond en worden de aardbeien niet dus niet vies.
Vanaf eind september tot kerstmis (25 december) worden de aardbeien dagelijks, 6 dagen per week, vers geoogst door ervaren plukmedewerkers. We doen de geoogste aardbeien direct in doosjes om beschadigingen te voorkomen.
Rustperiode
In januari laten we de planten in rust komen door de temperatuur in de kas zo laag mogelijk te houden. Begin februari gaan weer beginnen met de kas te verwarmen. Het oude blad gaat verkleuren en wordt vervolgens afgeknipt om het nieuwe jonge blad ruimte en licht te geven. Vanaf begin April tot half juni kunnen we weer aardbeien gaan plukken. Daarna worden de planten opgeruimd, verhakseld en gaat het materiaal als grondstof naar een kerstbomenkweker, die kerstbomen in pot kweekt.
Daarna begint het schoonmaken van de kas en de teeltgoten en begint de nieuwe teelt weer.